blog yang paling aku minati

MEE SIPUT...PEERRGH MEMANG BEST

Selasa, 27 September 2011

Biru Itu Bukanlah Hitam


Entah apa yang sedang aku fikirkan,mencari sesuatu penjelasan yang sedang dalam kekusutan Memerhati ke dalam jiwa dan sanubari,apakah aku masih lagi  di sini ...aku tak pasti.Dimana harus aku mencari identiti diri,untuk aku terus berblogging...ahhh kepalaku sudah pusing.Satu demi satu laman web aku terjahi,dari blog otai dan juga yang baru dua tiga hari .

Aku pening,pening,peninngg....siapalah aku untuk menggagahi,menyusuri dunia badai berblogging.Aku tidak punya kemahiran, jauh sekali kepandaian,yang aku tahu hanyalah meluahkan perasaan.Walaupun tiada pembaca meniggalkan pesanan,namun aku tetap membiarkan jari-jemariku menekan.Menekan mengikut perasaan,perasaan yang menghamburkan kekecewaan.

  

Apakah aku sudah kehabisan idea?  keserabutan berserabut dalam kepalaku .Oh idea kunjunglah dikau walau di mana adanya engkau ?Buntu ....aku masih buntu mencari jawapan kerna tiada rakan meninggalkan pesanan.Wahai rakan ...sudilah kiranya dikau meninggalkan pesananmu agar aku tidak bisa termanggu...dan terkedu.

Aku masih baru...itulah kata-kataku sekadar memujuk hatiku yang sedang pilu.Apabila otak sudah keliru aku menjadi haru biru....lantas tidak mengenal antara sos dan budu.



Rabu, 14 September 2011

MEE SIPUT ..PEERRRGHH MEMANG BEST


Pernahkah anda makan mee siput? Mee siput ni memang terkenal di sebelah selatan tanahair.
Adakah anda ingin merasai keenakan mee siput ? Mee siput ini hanya boleh di dapati di Muar sahaja di tempat lain aku kurang pasti. Mee siput nie sedap di makan dan diminum bersama  kopi 434 yang popular di muar jugak. memang sedap dan sambal dia memang marvelous ‘PEDAS’




Kini, mee siput bukan saja boleh didapati di Muar, tetapi boleh didapati dari seluruh Malaysia. Tak perlu susah-susah cari kawan balik Muar, nak kirim beli mee siput. Korang boleh beli mee siput secara online saja di meesiput .com. Mee siput ni boleh dihantar ke semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak. Korang jangan risau pasal penghantaran, kualitinya terjamin.






apa kata mereka


1).Originally Posted by fnd75 View Post
update sikit - testimoni aku plak:

1. sambal paling power penah aku makan, mmg ngam dgn mee siput ni (curah dulu sambal lepas tu kasik renyuk)
2. amik pukul 1 lebih tadi - COD dgn TT & husband, sampai pkl 10 mlm ni dh 4 bungkus aku taram
3. aku borong 6 bag siap dpt extra 3-4 bungkus (tima kasih daun keladi, lepas ni boleh COD lagi)
4. org JB boleh kontek aku kalo nak rasa mee siput lazat ni

* rasa mcm nk makan lagi la...

~ fnd75

(2)saya punya dah dpt tgh hari.tadi baru makan.ape yg saya boeh katakan mmg sedap dari lain yang lain.paling sedap sambal dia.pedas berdesing tuu...sampai skang rasa lagi pedasnya.hehe.

p/s:sambal tu buat sendri ke?mcm sambal giling je.

(3)Ni testimonial selepas aku beli dan aku makan..

1. barang disampai dalam masa 1 hari. Kiranya cepat gak la. Barang 

dalam keadaan baik. Hancur sikit-sikit aje. Tapi semuanya masih mantap.

2. Setiap hari aku makan satu. Aku anggap macam makanan ringan. Lagi-lagi bila musim bola dan piala thomas ni dah bermula. Memang dah jadi makanan ruji aku bila nonton. Kekadang sekali 2 bungkus aku tibai..

3. dari segi rasa, sambal dia memang terasa. Tanpa sambal ni, aku tak rasa ramai orang akan suka dengan mee siput ni. Sambal memainkan peranan. Cukup pedas. Dan aku memang suka benda-benda yang pedas nih..

Ok dah. Cukup. Itu yang aku rasa, aku pegang, aku nampak dan aku makan. So far, baguslah untuk makanan ringan. Takdelah asyik makan jajan dan kopok aje. Hehe..



jadi...apa tunggu lagi ? order la...


Isnin, 12 September 2011

Buat Duit Dgn Program ChurpChurp

Churpchurp adalah program yang membolehkan anda mempromosikan link yang diberikan kepada anda. Anda akan dibayar mengikut klik ataupun signup. Hanya promosikan url anda di twitter/facebook dan blog.  Anda boleh daftar di laman churpchurp ini. Program ini adalah percuma. 



Saya pasti ramai yang dah tahu atau pernah denganr tentang ChurpChurp, tapi masih tertanya-tanya bagaimana cara buat duit dengan churpchurp ni. Saya sendiri masih baru je join churpchurp ni. Jadi, tak salah kan saya share serba sikit info pasal churpchurp ni disini walaupun agak terlewat.

buat duit dengan churpchurp
buat duti dengan churpchurp

Apa itu churpchurp?

Churpchurp adalah salah satu program cara mudah untuk buat duit di internet untuk rakyat Malaysia . Churpchurp ialah adik kepada Syarikat Nuffnang (bukannya pesaing) . Dengan hanya mempromosi  offer dari pihak churpchurp di  Twitter, Facebook, YM, blog. Mungkin sebab ia lebih banyak mengunakan medium twitter, logo churpchurp juga berbentuk burung seperti logo twitter. Ok, disini saya tunjukkan cara buat duit melalui Churpchurp!

1. Mula-mula anda perlulah daftar akaun Churpchurp terlebih dahulu. PERCUMA je.
2. Pergi ke  bahagian Settings dan isi semua maklumat berkaitan seperti Personal Info, Twitter,          Facebook, dll Dah siap!
 Ok, sekarang ni anda pergi ke menu Dashboard dan lihat General Guide pada sidebar sebelah kiri.  

 Disitu ada diimaklumkan bahawa ada 3 cara anda boleh buat duit dengan ChurpChurp ni.

3 Cara buat Duit dengan ChurpChurp
1) Social Sharing Churpchurp
Ia merupakan cara paling senang untuk buat duit dengan churpchurp sekali sebab anda tak perlukan sebarang kelulusan dari pihak admin.
churp2info1
Hanya share link yang diberikan untuk campaign yang sesuai. Anda akan mendapat ganjaran bila ada yang klik link yang anda berikan itu. Antara cara promosi link paling mudah ialah menggunakan platform sosial, misalnya blog, Twitter, Facebook, IM, atau e-mel.

2) Social Seeding ChurpChurp
Melalui cara ini, anda akan ditugaskan untuk menyampaikan mesej pengiklan pada platform media sosial seperti Twitter, Facebook. Hanya ikuti arahan yang pihak mereka berikan.

3) Scheduled Tweets ChurpChurp
Untuk cara ini, anda perlu mempunyai sekurang-kurangnya 25 follower di akaun Twitter anda. Pihak churpchurp akan hantar review twit yang akan anda submit sebelum diapprove. Anda perlu tulis dengan kreatif tweet tersebut dengan memasukkan kata kunci yang disediakan.
Berapa Bnyak ChurpChurp akan bayar?

Bayaran yang diberikan pada saya agak berbaloi iaitu sekitar  RM0.20 hingga RM0.40 untuk setiap unique click. Ya, itu 1 klik. Kalau dalam sehari anda mampu mendapatkan hanya 20 klik, jadi dalam masa sebulan anda boleh jana lebih dari RM100. Mudah bukan?
Kalau ada yang tanya cara mudah tingkatkan klik pada churpchurp ini jawapannya ialah FACEBOOK dan Twitter! Melalui facebook bukan sahaja anda boleh bersosial, tetapi juga boleh buat duit melalui churpchurp menggunakan platform facebook. Jadi tugas anda hanyalah post di facebook dan tunggu sahaja duit anda masuk.
Mudah bukan buat duit dengan churpchurp ni!!

P/s 18 sx dilarang Klik link di bawah


ingin mengetahui lebih lanjut sila ke Asmawati .com
kredit to Asmawati.com

Now you can earn rewards by sharing through facebook and twitter with #ChurpChurp! How cool is that?

Now you can earn rewards by sharing through facebook and twitter with #ChurpChurp! How cool is that?

Khamis, 8 September 2011

M,AT INDERA ATAU ASKAR YANG BEKERJA DGN BRITISH PEJUANG KEMERDEKAAN





INI TANDA PENGHORMATAN 




SIAPA DI OSMAN BIN TEH atau NOM DE GUERRE : PILUS
 



Kawan kita ini berasal dari Sanglang, Kedah. Bergerak aktif dalam Angkatan Pemuda Insaf. 


Kemudian menyertai platun Melayu Rejimen ke 8 PKM berpengkalan di Kedah, antara beberapa lokasi yang pernah dijadikan pengkalan ialah Padang Lembu, Gunung Bongsu, - sebelum bedrpindah ke Bukit Tangga. 


Seterus beliau berhijrah ke Rejimen ke 10 di Sukhirin. Satelah perjanjian damai, beliau membuat keputusan pulang ke tanahair dan sekarang menetap di Padang Besar. 


Sijil Pejuang Kemerdekaan ini di hadiahkan oleh Menteri Besar Perlis, Sahidan Kassim pada tahun tahun 2007 sempena menyambut ulang tahun kemerdekaan ke 50. 





NOM DE GUERRE - PILUS
 



NOTA:
 

angkat senjata lawan britisg 
bukan berunding 
bukan bodek 
nak halau british 
kena buru mereka dari tanah air!
 



NOTA: 
sepfintau fintau shahidan kassim 
dia sedar akan sejarah perjuangan 
syabas shahidan a.k.a shahidan ball ( ini cerita lain)

hmmm....masih dengan isu komunis lagi.Tak perlu di persoalkan lagi siapa komunis dan siapa pejuang kemerdekaan.
pendapat aku senang saja.PKM ialah singkatan parti komunis melaya sebelumnya ialah MPAJA .
MPAJA berperanan menentang jepun banyak dianggotai oleh bangsa cina kerana perasaan tidak puas hati terhadap jepun yang menyerang  tanah besar China.PKM sebelum merdeka pula berperanan menentang penjajah Inggeris .Para pejuang kemerdekaan pula bukanlah komunis tapi mereka berpakat dengan komunis semata -mata hendak menentang penjajah laknat tu.sama seperti raja-raja dahulu meminta bantuan Inggeris melawan siam...sementara PKM selepas merdeka adalah berperanan menentang tanah melayu hanyalah memenuhi hasrat mereka hendak menjadikan negara ini negara komunis.

Para pejuang kemerdekaan pada sebelum merdeka pada ketika itu seperti mat indera berpendapat sesiapa yang bekerja atau menjadi askar British adalah pembelot bangsa dan mereka harus di tentang.jadi siapakah pejuang kemerdekaan ?
adakah orang melayu yang bekerja sebagai askar British atau mat indera..dan pejuang kemerdekaan seangkatan dengannya?Chin Peng bukanlah pejuang kemerdekaan...disini bukanlah kita nak timbulkan soal chin peng ....yang nak di perkatakan ialah apakah mat indera itu pejuang kemerdekaan atau tidak?sungguhpun yang di serang dibukit kepong itu bangsa melayu .tapi bagi mat indera mereka itu talibarut British.bagi mat indera dia menyerang askar british bukan orang melayu...

ini pendapat saya saja kalau silap tolong betulkan 

Bagaimana memiliki blog yang ramai pembaca?


Salam 

Membina blog yang kemas dan cantik, belum tentu mempunyai
ramai pembaca (pengikut). Rekabentuk (design) blog hanyalah
salah satu faktor kecil sahaja untuk menarik minat pembaca
melayari blog kita.

Sebaliknya, pengisian pada blog menjadi satu faktor kritikal
yang menentukan blog kita mempunyai pembaca yang setia.

Di antara beberapa cara yang boleh dilakukan adalah:

1. Penulisan yang konsisten dan berjadual. Ini memudahkan
pembaca kita tahu bilakah masa kita menerbitkan post di blog.

2. Bertinteraksi pada bahagian komen. Ini adalah satu senjata
rahsia kebanyakan blogger berjaya. Mereka tidak akan membiarkan
pembaca mereka yang memberi komen seperti bercakap seorang diri,
sebaliknya blogger itu akan membalas komen pembaca mereka.

3. Memberi 'reward'. Salah satu caranya adalah dengan memberikan
hadiah kepada 3 ataupun 5 pemberi komen terbanyak.

4. Menulis dengan gaya tersendiri. Kita perlu bezakan diri kita
dengan blogger yang lain.

5. Setiap kandungan blog seperti artikel yang ditulis sebaiknya
dalam bentuk yang berisi seperti fakta, statistik dan kajian,
terutama yang sukar diperolehi di blog-blog lain.

6. Fokus. Penulisan sebaiknya fokus pada topik yang kita kuasai
dan tahu sahaja. Jika mahu mengulas perkara lain, boleh menjemput
blogger lain menulis di blog kita. Ini juga salah satu cara
membina kredibiliti iaitu saling berkongsi 'kepakaran'.

Enam kaedah di atas adalah di antara cara membina blog yang
mempunyai pembaca setia. Dalam erti kata lain, menjadikan
blog kita berpengaruh.


============
Strategi Membina Blog Berpengaruh. Dapatkan ebook ini dengan 
harga RM20 sebelum ia dinaikkan kepada RM30. Dibuka kepada 
20 orang sahaja lagi.

============

Rabu, 7 September 2011

Melayu Mudah Melatah

salam

sekarang ni heboh sangat pasai bukit kepong...mat sabu sokong komunis ,dan lain -lain .pada aku ini hanyalah satu isu yang hanya di perbesar-besarkan pihak media saja.biasalah semua ini ada kepentingan pihak tertentu.

tapi bukan itu aku nak bincang kat sini...tapi sikap melatah orang melayu  sendiri....memang kuat melatah lah orang melayu ni...sampai ada yang nak saman mat sabu....betoi ka?siap buat laporan polis lagi....hahha..

orang melayu memang kuat melatah bila kita sentuh perihal sejarah kemelayuannya itu..tapi kalau pasai agama islam ada yang buat tak endah saja....sudah ada terang -terangan akhbar menghina islam...ah ada aku kesah...
katanya..itulah bangsa yang aku kenal kini


kartun atau karikatur pada halaman 15 Akhbar Utusan Malaysia semalam dengan tajuk 'Kekeliruan Kes Rogol' yang dilukis oleh 'Miko' telah dikecam oleh umat islam di Malaysia kerana kartun itu dilihat cuba memperlekehkan pandangan alim ulama , menghina dan memberikan tanggapan negatif kepada Islam

sumber http://www.makbudak.com/2011/06/kartun-akhbar-utusan-malaysia-hina.html#ixzz1XGI4VzAM



Pihak kerajaan dan juga badan lain pula disarankan mengadakan lebih banyak konvensyen nasional dan program bagi menyelesaikan isu-isu agama dalam kalangan umat Islam sekarang yang kebanyakkannya rata-rata dalam  masyarakat Islam sekarang dilihat kurang berpengetahuan agama


sumber http://www.makbudak.com/2011/06/kartun-akhbar-utusan-malaysia-hina.html#ixzz1XGHQz5xK


kita lihat kartun kat atas ... ada ka orang nak saman akhbar tu?...ada ka akhbar tu minta maaf atas penghinaanya itu? setakat ni  rasa aku tak dengar lagi orang melayu nak saman akhbar ni?dan.tak pernah di hebohkan kat tv3 pun?

sebenarnya kita telah ditipu...dalam banyak hal....tapi kita tak menyedarinya.kita telah ditipu oleh pihak
barat .sejarah negara kita juga telah ditipu oleh puak barat.melayu kini bukan lagi melayu asli..


melayu kini bukan lagi melayu asli
melayu kini bercampur dengan serani
melayu kini telah hilang jati diri
melayu kini adalah hamba kepada hati

cuba kita tanya diri kita sendiri melayu kah kita?jika jawapannya ya...memang kita cepat melatah bila isu kaum melayu dipermain-mainkan tapi bila kita tanya diri kita islamkah kita ?jika jawapannya ya ...kenapa kita tak melatah bila isu penghinaan janggut nabi dan penghinaan keatas hukum islam?

berapa ramai kita solat maghrib di masjid? dan berapa ramai yang sedang membeli dan menjual di pasar malam ketika azan maghrib berkumandang?berapa ramai wanita melayu yang bertutup auratnya?

kesimpulannya melayu adalah melayu yang akan bangkit bila ketuanan melayu di permainkan tapi bila
islam di permainkan?lu pikirlah sendiri..........






Sabtu, 30 Julai 2011

AJARAN SESAT DI KEDAH....?


ALOR STAR: Pengikut ajaran sesat Aurad Ismailiah berkelakuan aneh apabila berzikir sambil menari seperti berada dalam disko dan sebutan zikir mereka juga sukar difahami. 


Perkara itu dilihat dalam cakera padat video (VCD) mengenai amalan zikir mereka yang dipertontonkan kepada wartawan oleh Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam negeri, Fadzil Hanafi, di pejabatnya di sini, semalam.

Dalam VCD itu, sekumpulan lelaki yang berpakaian jubah putih dan berserban duduk dan berzikir di sebuah masjid pada jam 5.20 dipercayai waktu pagi.Tidak lama kemudian, kelakuan kumpulan lelaki itu mula tidak terkawal apabila mereka mula bangun dan menari-nari seperti berada di dalam disko.

Fadzil berkata, Aurad Ismailiah diharamkan Jawatankuasa Fatwa Majlis Agama Islam Kedah (Maik) pada 1979, namun ia dikesan dihidupkan kembali di negara ini, April lalu.Ajaran berkenaan kembali diamal dan disebar oleh ketuanya, Mahmud Abdul Rahman, 50-an, dan Madarasah Nurul Iman, Batu 5, Sik, dijadikan sebagai pusat ajaran terbabit.

Sebelum ini, Mahmud sudah dipenjarakan selama sebulan akibat perbuatannya itu. Mengikut pengakuan Mahmud ketika siasatan terhadapnya pada 1979, dia menerima ajaran serta wirid yang dinamakan Aurad Ismailiah itu menerusi ilham ketika dia gila.Dia juga mengaku semasa gila, dia bertapa di Gua Bukit Enggang, Sik, dan gua itu dianggap pengikutnya sebagai Gua Hira manakala batu besar dalam gua itu dikatakan Hajral Aswad, katanya.

Beliau berkata, Mahmud menggunakan ungkapan dalam bahasa Arab yang turut tidak difahaminya bagi menggambarkan ajaran yang dibawanya itu yang bermaksud: Permulaannya gila, pertengahannya aneka ragam dan akhirnya apa saja yang dikehendaki semuanya jadi.Beliau berkata, sehingga kini, ajaran itu sudah tersebar di empat negeri iaitu Negeri Sembilan, Perak, Pahang dan Kedah. 

Di negeri ini, keahlian ajaran itu dikatakan sudah melebihi 100 orang.Pengikut ajaran itu kini meliputi pelbagai lapisan masyarakat termasuk golongan profesional, lelaki dan wanita, katanya.Menurutnya, berdasarkan rakaman VCD itu, jelas perlakuan pengikut ajaran berkenaan bercanggah dengan syariat Islam dan secara tidak langsung menghina Islam dengan memberi imej negatif kepada masyarakat.

Fadzil berkata, pihaknya akan menjalankan siasatan menyeluruh mengenai kewujudan kembali ajaran itu mengikut Perkara 166 (a), Enakmen Undang-undang Agama Islam Kedah kerana kesalahan melanggar fatwa yang diwartakan.Sekiranya didapati bersalah di mahkamah, pesalah mengikut Perkara 166 (a) boleh dipenjara tidak melebihi enam bulan atau denda tidak melebihi RM1,000 atau kedua-duanya sekali, katanya. 


P/S : agak -agak korang Allah terimakah zikir macam ni?...hanya Allah yg maha mengetahui...
        kekadang tu yang berserban dan bejubah tak semestinya alim.Etahlah kita yang kekurangan ilmu agama
        ni ....terasa takut kalau-kalau salah pilih ajaran..ada syiah la,wahabi la,dan macam-macam lagi . 
        semuanya mengaku merekalah yang benar ...hakikatnya hanya satu ajaran saja yang benar.marilah kita 
        sama-sama berdoa agar Allah tunjukkan kita jalan yang lurus....amin

Isnin, 25 Julai 2011

PHOTOSHOP TEKNIK:CARA TUKAR RIM DAN LOWER KERETA

salam
kali ini aku nak bagitau tentang photoshop,Secara lebih tepatnya ialah edit gambar menggunakan pelbagai program editor picture. Memang best! aku pun baru mula nak belajar memasuki alam edit2 gambar ni .Sampai sekarang, dah banyak gambar2 yang aku  boleh edit. Walaupun nampak gambar macam  tak profesional, tetapi aku  rasa seronok bila hasil nampak lawa pada pandangan mata aku.sekarang ini aku tengah belajar cara nak lower kereta dan tukar sport rim kat photoshop...mungkin lepas ni aku akan masukkan bodykit sekali..hehehehe kat dalam gambar aje lah....kalau kat luar ni  alamat parah la duit aku nanti.kalau korang nak cuba lower keta korang pun boleh gak, senang saja.....cubalah tengo-tengok kat youtube kat bawah ni...





Sabtu, 2 Julai 2011

PEPSI -RAHSIA TERBONGKAR

 

HHRS 2.0 - Para pemuka Muslim menyatakan mereka takkan pernah menarik pernyataannya bahawa Pepsi Cola esensinya adalah nama kod bagi komplot Zionis

Institut Penyelidikan Media Timur Tengah (MEMRI) telah menerbitkan kenyataan berbahasa Inggeris yang diberikan oleh seorang pemuka Islam di Mesir bulan Februari yang lalu, di mana dia berkata  bahwa PEPSI sebenarnya adalah singkatan "Pay Every Penny to Save Israel" ertinya  "Sumbangkan setiap penny untuk menyelamatkan Israel. "

Selain itu, seorang ahli parlimen organisasi Hamas di Gaza juga mengeluarkan kenyataan yang sama tentang hal tersebut tahun lalu. Bercakap dalam stesen TV Al-Aqsa, ahli perlimen Salem Salamah menyatakan, "Ada pelbagai syarikat yang ditubuhkan oleh para kolonialis dan pendudukan - syarikat-syarikat besar dengan banyak cabang di seluruh penjuru dunia, seperti Pepsi, Pepsi Cola. Ini adalah syarikat terkemuka. Pepsi adalah singkatan dari Pay Every Penny to Save Israel. "

Baru-baru ini juga, seorang ketua Mesir Hazem Abu Ismail mengeluarkan kenyataan yang sama. Berbicara didepan Al Nas TV - sebuah kanal religius Muslim-Abu Ismail menyeru kaum Muslim boikot terhadap Pepsi.

Secara khusus, Hazem Abu Ismail menyatakan sebagai berikut, berdasarkan transkrip sama yang diberikan oleh MEMRI, Institut Penyelidikan Media Timur Tengah yang berpusat di Washington:

Huruf P pertama bermaksud "Pay" (Berikan), E untuk "Every" (Setiap). Huruf ketiga untuk "Penny". Penny adalah syiling kecil yang anda terima dan anda tak tahu apa yang akan anda lakukan dengannya. Berikan itu untuk "Menyelamatkan" I - "Israel". Dengan kata lain, berikan setiap syiling kecil yang anda terima untuk menyelamatkan Israel. Mereka tidak mahu wang anda - mereka hanya ingin syiling pecahan kecil, penny anda. Jika tidak salah, dalam ekonomi Amerika, penny adalah seperseribu dolar. Nilainya kecil sekali.

Mereka berkata, "Sumbangkan pecahan kecil yang tidak anda perlukan, tetapi berikanlah dengan alasan yang benar. Bila anda mengumpulkan pecahan kecil ini, anda boleh membeli minuman ini. "Mereka mengambil masing-masing kata awalan dan membentuk kata" Pepsi ". Bila anda membayar (untuk membeli Pepsi), anda akan menyelamatkan Israel.

Saya tidak hanya bicara tentang Pepsi, tetapi tentang Coca Cola dan kesemuanya. Saya tidak akan menyebutkan suatu produk. Anda boleh lihat sendiri. Anda Muslim. Anda boleh sampaikan kepada saya. Saya tidak tahu. Anak kecil saya bahkan lebih tahu tentang boikot ini daripada saya. Apabila kami pergi belanja, dia katakan pada saya: "Beli ini, jangan yang itu." Dia mengetahuinya. Dia sudah menjadi ahli dalam hal ini.

Selama bertahun-tahun, The Coca Cola Company dan produk-produknya banyak menuai kritik oleh berbagai sumber atas bermacam-macam alasan termasuk efek negatif produk-produk tersebut terhadap kesihatan, persekitaran, penggunaan racun perosak dalam jumlah yang besar dalam produk-produknya, amalan eksploitasi pekerja dan masih banyak alasan lagi. Tidak sedikit dari alasan-alasan tersebut yang membawa syarikat tersebut menghadapi tuntutan undang-undang dan mencipta kontroversi yang terdapat pada logo produk Coca Cola.

Maulana Kalbe Jawwad, seorang ketua keagamaan Shias, berkata: "Hal ini merupakan penghinaan terhadap Tuhan. Kami akan meminta Muslim di negara ini dan seluruh dunia untuk memboikot produk tersebut sampai syarikat tersebut menarik kata-kata yang menyinggung tersebut.

Buat semua pembaca , seandainya itu benar dan masih ada sedikit iman kalian di dada, kami mohon , atau semua pengamal Muslim yang membacanya untuk menyebarkan mesej mengenai logo "yang sangat membelalakkan mata tersebut".

credit to malaysiaria
p/s selepas ni lebih baik beli buatan malaysia lg bagus 

Sabtu, 23 April 2011

SIAPA USOP WILCHA SEBENARNYA ?




PEMILIK nama Syed Mohamad Asri atau  nama komersialnya Shy8 tidak  pernah menjangka bahawa dia akan mengecapi populariti pada usia 46 tahun.

Dia juga tidak menyangka setiap langkahnya kini menjadi perhatian. Malah, tidak ada satu hari yang dilaluinya berlalu tanpa fotonya diambil bersama peminat sejak pecinta filem tempatan mula terpikat dengan watak Usop Wilcha lakonannya dalam filem Hantu Kak Limah Balik Rumah.

"Saya agak terkejut pada mulanya apabila Saya keluar beli barang dapur di pasar raya ada mata-mata memerhati, senyum dan kemudian minta untuk bergambar dengan saya.

"Peminat juga memanggil saya dengan nama Usop Wilcha bukannya Shy8. Saya juga sudah terbiasa dengan panggilan Usop. Memang Usop lebih popular daripada Shy8.

"Reaksi yang saya terima itu tandanya peminat menghargai lakonan saya dalam filem itu dan saya berterima kasih atas sokongan mereka," katanya memulakan bicara.

Populariti yang diraihnya itu menandakan peminat filem Malaysia kini lebih menilai bakat dan impak lakonan.

"Saya muda lagi (ketawa). Saya ingatkan saya tidak dilihat, maklumlah saya jadi pelakon bila usia cecah angka 30-an. Sebenarnya faktor usia itu jangan dikira, populariti serta perhatian akan datang, jika lakonan yang diberi menyentuh hati penonton," jawabnya.

Sambung bapa kepada Syed Caliph Umar, 8 bulan dan suami kepada Noorafiza Abdul Aziz, 28, dia juga tidak menyangka filem Hantu Kak Limah Balik Rumah yang sepatutnya menjadi filem terakhirnya merupakan permulaannya untuk kembali ke gelanggang seni.

SHY8 bersama isteri, Noorafiza dan anak mereka, Syed Caliph Umar.

"Kalau ikutkan saya tidak mahu berlakon lagi kerana mempunyai komitmen kerja tetap sejak empat tahun lalu. Tetapi disebabkan watak Usop ini merupakan kesinambungan daripada filem Zombi Kampung Pisang, saya berlakon juga.

"Bila lihat sambutan dan sokongan peminat, saya terpaksa tarik balik keputusan untuk berhenti berlakon tetapi saya buat secara sambilan sahaja," katanya yang memegang jawatan sebagai Pengurus Komunikasi Korporat syarikat Tanjung Offshore Berhad.

Tambah Shy8, dia juga bertuah kerana bakatnya dilihat oleh teman lamanya iaitu pengarah Mamat Khalid.

Malah dia juga mempunyai majikan yang memahami kerja seninya dan memberi kelonggaran untuknya berada di lokasi penggambaran setiap hujung minggu.

"Saya berterima kasih kepada pengarah Mamat Khalid yang bijak mewarnakan watak saya dan memahami komitmen kerja saya.

"Saya hanya boleh menjalani penggambaran setiap hujung minggu sahaja dan setakat ini saya selesa bekerja dengannya.

"Bukan tidak mahu kerja dengan pengarah lain tetapi saya bimbang kerana jadual saya akan mengganggu perjalanan penggambaran, jika mereka boleh terima syarat itu, boleh sahaja saya berlakon," tuturnya.

Terbaru, Shy8 baru sahaja selesai menjalani penggambaran sekuel filem Hantu Kak Limah Balik Rumah yang berjudul Husin, Mon dan Jin Pakai Toncit.

"Saya harap peminat filem tempatan akan terus menyokong industri perfileman tempatan dan juga menyokong filem terbaru Husin, Mon dan Jin Pakai Toncit.

"Bagaimana jalan cerita filem itu, peminat kena nantikan sendiri. Ia masih ada sentuhan filem Hantu Kak Limah Balik Rumah, cuma kali ini subjeknya berubah," ucapnya.

Ramai yang tidak tahu, sebelum Shy8 terjun ke bidang lakonan, dia terlebih dahulu bergelar penyanyi dan pernah melahirkan sebuah album yang berjudul Terasing Di Bumi Sendiri edaran syarikat rakaman Ambang Klasik pada tahun 1996.

Menyifatkan album yang mendapat sentuhannya sendiri secara keseluruhan sebagai album syok sendiri, hayat Shy8 sebagai penyanyi tidak bertahan lebih daripada setahun.

Selepas kecundang dengan album itu, dia mula bekerja secara bebas di sebuah syarikat pengiklanan demi kesinambungan hidup.

Sambil itu, dia mula berjinak-jinak dalam bidang lakonan, bermula dengan pelakon tambahan kepada pelakon yang mempunyai dialog. Tetapi dia tidak pernah diberi watak yang besar.

"Macam-macam kerja saya buat selepas saya tidak berjaya jadi penyanyi (ketawa). Saya buat album syok sendiri, siapa yang nak dengar.

"Tetapi saya tidak minat sangat untuk serius dalam lakonan, bagaimanapun semua itu berubah apabila saya membintangi filem Zombi Kampung Pisang, sejak itu saya kembali aktif berlakon.

"Jika Mamat Khalid tidak beri peluang kepada saya, saya tidak akan berada di sini. Mungkin sudah jodoh saya dengannya, dialah penggerak utama saya. Kami cukup serasi, sehingga hari ini saya sudah kenal dia selama 10 tahun," jelasnya.

Ahad, 6 Mac 2011

DARI FACEBOOK HINGGA ATAS KATIL


GEORGETOWN: Angkara laman sosial facebook, seorang suami terpaksa berdepan kecurangan isterinya yang menjalin hubungan cinta dengan bekas teman lelakinya sejak lima bulan lalu.

Malah, lelaki berkenaan mendakwa hubungan isterinya bersama ‘kekasih gelap’ berkenaan bukan saja setakat melalui laman sosial terbabit, tetapi dibawa hingga ke bilik hotel.

Menurutnya, isterinya bukan saja mengabaikan tanggungjawab terhadap dirinya serta dua anak berusia 10 dan 13 tahun, tetapi sudah pandai kisah selanjutnya klik sini

AWAS...! KOMPUTER BOLEH MEMBUNUH


Seorang lelaki warga China berusia 30-an meninggal dunia selepas tiga hari tidak tidur dan hanya menjamah sedikit makanan kerana asyik bermain permainan komputer di kafe internet di luar Beijing. Lelaki yang tidak dikenali itu jatuh dan koma sebelum dikejarkan ke klinik berdekatan kafe yang terletak di pinggir ibu negara itu. Beliau kemudian meninggal dunia, lapor Beijing Times. 

Menurut sumber polis, lelaki itu membelanjakan lebih 10,000 yuan (RM4,629) sejak 
klik sini untuk cerita selanjutnya

Rabu, 9 Februari 2011

KALAU BERPACARAN :CSDP (MEMANG LAWAK)





pernahkah korang tengok video klip ni di youtube?semalam semasa aku sedang boring...booringggg gile nih..tergatal lah tangan aku mencari klip-klip video di youtube .arakaian ..maka terjumpalah aku akan videoklip ini .........lalu aku sharelah ngan korang.kalau korang nak tau semua ini dibuat sendiri olehcik shida .cik shida ni merupakan seorang cikgu di sebuah sekolah di perak.kalau nak ketahui lebih banyak lagi tentang cik shida ni.. silalah ke sini 

http://www.churpchurp.com/limpong85/share/churpchurp-invite

Jumaat, 21 Januari 2011

pantun merapu @ jiwa kacau aku dan bos...bhg 2

bos aku ni jenis cina zaman batu,
bila aku sound dia ..mulalah dia naik hantu,
cakap banyak tak guna ..baik aku blah dulu,
aku pun mulalah melangkah seribu blah ikut pintu...

di dalam waja  fikiranku berpusing-pusing ,
fikir begitu  salah ,fikir begini  pening,
habis semua roundbot  alor setar aku pusing,
last-last kat depan klinik juga aku parking,

korang nak tau kenapa klinik tempat aku tuju?
ya..betul ..tentu la nak jumpa dr raju,
mesti korang tanya kenapa nak jumpa dr raju?
aku jawab mestilah nak periksa ..takut ada swine flu....

setelah mengambil ubat hilanglah aku punya pening,
kepala aku pun dah tidak lagi berpusing,
maka boleh lah aku melakukan perkara yang terpenting,
apa lagi?.....bolehlah aku mulakan berblogging,

kat sinilah aku mula merasa tenang,
sampai nak buat kerja pun tak senang,
alih-alih  seminggu dah kerja aku tak datang,
dan sekarang ni ,,,,aku dah pun kena buang .

pantun ini memang pantun merapu,
dah tak dak kerja ...aku tulislah walaupun aku tipu..
kalau korang dah baca ..bacalah dengan berlagu,
agar nanti korang juga akan merapu seperti aku,


pantun merapu @ jiwa kacau aku dan bos...bhg 1

Hari hari aku pergi kerja ,
pergi kerja dengan WAJA ,
sampai di pejabat aku malas kerja ,
asyik sembang saja ,aku pun tak buat kerja,

tersebutlah kesah akhirnya boss pun nampak,
dia kata hang ingat pejabat ni hang punya bapak?
aku terdiam seribu bahasa ,buat -buat pekak,
dia kata awat hang diam, nak kena penyepak?

hati aku pun mula panas bila dia cakap macam tu.
badan dia besar lembu pun aku nampak besar kutu.
aku tak boleh tahan dah ,satu macam saja dia ushar aku.
aku sound dia ... awat?lu ingat wa takut kat lu?




Khamis, 6 Januari 2011

MENTERI MALAYSIA ROGOL AMAH INDONESIA -betulkah?....kalau betul...?

Rogol Amah: SAMM lapor polis, dakwa ada bukti
Nazri Abdullah 
KUALA LUMPUR, 5 Jan: Ekoran isu dakwaan seorang menteri merogol pembantu rumah warga Indonesia, Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) hari ini akan membuat satu laporan polis dan mendakwa mempunyai dokumen berkaitan.
Pengerusinya, Badrul Hisham Shaharin dijangka akan membuat laporan polis tersebut di Ibu Pejabat Polis Daerah Seremban 2, jam 10.45 pagi ini.

Laporan polis itu merupakan perkembangan terbaru isu tersebut yang kini mengundang berdebatan hangat di ruang maya khususnya blog-blog politik.
Sementara itu, Angkatan Muda Keadilan (AMK) dalam satu kenyataan lewat petang semalam turut menggesa menteri yang didakwa terlibat, segera membersihkan nama beliau.

Ketuanya Shamsul Iskandar Mohd Akin berkata, perdebatan dalam blog-blog kini jelas merujuk kepada nama seorang menteri, dan menteri itu perlu memberi respon segera.

"Sejauhmana kebenarannya, hanya beliau dan Tuhan sahaja yang mengetahuinya.
Selain penafian menteri tersebut, AMK juga turut menggesa Perdana Menteri melakukan penyiasatan menyeluruh demi membersihkan maruah negara yang tercemar.

Menurutnya, jika dakwaan ini benar, ianya bakal memberi kesan yang negatif kepada hubungan serantau Malaysia-Indonesia berikutan sikap 'duduk dan diam' oleh kerajaan Malaysia.

Sejak tiga siri pendedahan berhubung isu itu disiarkan Harakahdaily, rangkaian bloger terus memperdebat dan mencari siapa menteri yang didedah oleh laporan WikiLeaks itu.
Pemimpin akhbar pro BN, Rocky Bru atau nama sebenarnya Ahirudin Atan, NGO Tenaganita dan NGO pekerja Indonesia, Migrant Care, antara yang awal tampil dengan perincian berhubung dakwaan ini.

Tersebarnya dokumen salinan bertajuk ‘Laporan Investigasi Robengah (BMI) yang mengalami perkosaan oleh majikannya’ telah menjadi rujukan utama para bloger dalam mencari nama menteri tersebut.

"Dalam waktu terdekat, AMK akan menghantar beberapa orang Exco untuk suatu misi mendapatkan maklumat (fact findings mission) mengenai jenayah terkutuk ini dengan mengunjungi pihak Migrant Care dan juga pihak Kedutaan Indonesia bertujuan untukmendapatkan fakta-fakta yang sebenar berkaitan kejadian rogol ini," tambah Shamsul lagi.

Kes rogol ini didakwa telahpun berlaku sewaktu pemerintahan Mantan Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi lagi, tetapi tidak ada sebarang tindakan diambil kononnya untuk 'mengelakkan konflik serantau'.
Kejadian tersebut didakwa berlaku pada 19 Februari 2007 dan mangsa dikatakan telah dipaksa untuk mendiamkan perkara ini berikutan ugutan yang dibuat ke atas mangsa.

"AMK yakin dan percaya, sekiranya dakwaan ini benar, isu ini membawa impak yang sangat buruk kepada kerajaan di bawah kepimpinan Datuk Sri Najib Tun Razak, dalam keadaan beliau gagal menjamin kredibiliti dan integriti kabinet beliau sehinggakan tergamak mengekalkan seorang penjenayah seksual di dalam kabinet beliau," katanya.

P/s.. kita tgk apa reaksi PDRM.. ala mcm x biasa.. dah tahupun apa tindak balas diaorg tuhhh... hampehhh

sumber dari  www.topix.net / forum 


Semasa aku menjelajah dalam forum di topix.net ternampak pulak isu yang sedang diheboh-hebohkan sekarang ni....
alah.......pak menteri pula buat hal...tapi isu ni dah lama dah.cuma sekarang saja baru timbul.kemungkinan pilihanraya semakin dekat ..


jika betullah perkara ini berlaku...maka hubungan antara malaysia-indonesia semakin parah.dan khabarnya amah yang kena rogol tu sudah berkahwin..maka tidak hairanlah kenapa rakyat indonesia terus membenci malaysia....


lagi bukti tentang menteri rogol amah klik  ( di sini)



BLOGOBO